Alt du skal vide om det vinøse vidunder

Kombucha – mange af os har hørt om det i de diverse kvindeblade og af omtale, men vi har stadig svært ved at forstå, hvad kombucha egentligt er og hvordan det bliver lavet. Hvis du også synes det er lidt svært at forstå, så tøv ej! Vi skal nok tage dig igennem alt du skal vide om det fermenteret, vinøse vidunder.

Kombucha udtales kom-bu-cha. Mange kalder det kambucha med et a, men den virkelige udtale er med et o. “Cha” kommer fra det kinesiske ord “te” og “Kombu” betyder faktisk havgræs. I dag har kombucha ikke meget at gøre med tang, men bruges ofte i kombination med te af forskellige typer.

Meget simpelt forklaret, så har en velsmagende kombucha en lettere sur / sød smag med lette kulsyreholdige stoffer. Det er en gæret drik, der ofte er fremstillet af te og tilsat smag (såsom frugt eller juice). Med lidt opfindsomhed, så kan kombucha i virkeligheden fremstilles direkte af frugtsaft eller tisaner (urteinfusioner).


Fra kontrolleret gæringsproces til vinøse bobler

Kombucha er lavet af en sødet te tilsat en såkaldt SCOBY (symbiotisk kultur af bakterier og gær), som arbejder sammen med den sødede te ved at ”spise” sukkeret og først skabe alkohol ud af dette. Dernæst, forvandles alkoholen ved hjælp af bakterierne til surheden i kombuchaen. Hvis gæringen af kombucha ikke stoppes på det rette tidspunkt, så mister drikken al sin sødme og vil dermed for de fleste mennesker blive udrikkelig.

Kombuchaens oprindelsen er ikke særlig præcis, men historisk set er kombucha lavet i Japan, Kina, Korea, Rusland osv. I dag er det blevet en meget populær drik i Nordamerika og over hele verden. Mange formår også at skabe en lækker drik med den rette balance mellem sur / sød og små bobler med en vinøs smag. Dette kan bruges som et alkoholfattigt alternativ til mousserende vine og champagne.

Kunne du også godt tænke dig at smage det vinøse vidunder, så klik på linket forneden, så kommer du direkte ind til vores skønne kombuchaer. Du kan også handle det nede i din lokale Irma eller Meny, på coop.dk/mad eller på føtex.dk.